Wiosenne przekąski
Nadeszła wiosna i
pewnie każdy z Was często wychodzi na dwór, spotyka się ze
znajomymi itp. Jednym słowem mało czasu spędzamy w domu co łączy
się z tym, że coraz częściej jemy coś ,, na mieście” lub po
prostu jemy coś na szybko kupionego gotowego w sklepie. Wiemy
jednak, że nic nie zastąpi posiłku przyrządzonego przez naszych
rodziców czy nawet samemu. Dlatego przygotowałyśmy dla Was dwa
pomysły na szybkie przekąski, które są proste w wykonaniu i na
pewno podpasują się każdemu kto nie chce marnować wolnego czasu
siedząc w kuchni! Oto przepisy:
1.
Musli z owocami
*
płatki (wasze ulubione, ale najlepiej owsiane lub kukurydziane)
*
owoce (np. banan, jabłko…)
*
jogurt naturalny
*
dżem
Na początek kroimy
owoce i wsyp je do miseczki. Na to dodajemy płatki. Następnie
dodajemy jogurt naturalny a na samą górę łyżeczkę dżemu.
Całość można wymieszać, ale to już zależy od twojego gustu.
2.
Chrupiące tosty z serem i szynką
*
chleb tostowy
*
szynka gotowana
*
ser gouda w kawałku
*
masło
*
natka pietruszki
Szynkę odkrawamy do
wielkości kromek chleba. Ser ścieramy na tarce. Natkę pietruszki
drobno siekamy i dodajemy do startego sera. Pieczarki kroimy w
cienkie plastry. Kromki chleba smarujemy cienką warstwą masła. Na
każdą kromkę nakładamy porcję sera z natką pietruszki. Układamy
szynkę i pieczarki na połowie z naszych kromek i składamy tosty.
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy tosty obciążając je
garnkiem lub innym naczyniem. Tosty grillujemy z obu stron na złoty
kolor. Później przekrawamy na pół i GOTOWE.
Mamy nadzieję, że
podobają wam się nasze pomysły. Życzymy smacznego <3
Julie Gulik i
Kozłowska 2g1
Komentarze
Prześlij komentarz